Chcete dess? ZDE
Chcete se spřátelit? ZDE
Prosíím,prosím nemohli by jste pro mě hlásnout TADY
Byla bych vám moc vděčná kdyby jste potřebovali oplatit
napište do komentůMrkající.

návod na elfský chléb

25. listopadu 2011 v 15:00 | Arwen |  elfi
Lembas, neboli Cestovní chléb Eldar, jak je nazýván v jazyce Šedých elfů, byly, dnešními slovy řečeno, velice výživné oplatky s vysokou nutriční hodnotou, bez kterých bylo pro kteréhokoli elfa nemožné vydat se na dlouhou a dalekou cestu. Tento "pemmikan" byl zabalen ve stříbřitých listech, a nitky, které jej svazovaly, byly na uzlících zapečetěny královninou pečetí, oplatkou bílého vosku ve tvaru květu Telperionu; podle zvyku Eldalië patřilo přechovávání a vydávání lembasu jedině královně. Zde je na mysli Královna Melian z Doriathu. Je známo, že tajemství lembasu znala a stejná práva měla i Galadriel, Paní Lothlórienu.
Podobného složení a účelu byl i kram, placky, které pekli lidé v Esgarotu, a které dali na cestu Bilbovi a trpaslíkům k Osamělé hoře. Kram ale nebyl zdaleka tak vydatný jako lembas, neboť na lembasu spočívalo dávné kouzlo elfů a žádný člověk nedovedl něco takového vyrobit.

Tento recept je tedy spíše receptem na výrobu kramu než na výrobu lembasu, i když kdo ví...

Ingredience:
  • 3 lžíce másla
  • 1 vajíčko (budeme potřebovat zvlášť žloutek a zvlášť bílek)
  • 8 lžic cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru (není nutný)
  • 12 lžic mouky
  • 1-2 lžičky skořice

Smícháme opatrně všechny jmenované přísady (kromě bílku, ten použijeme až později) v míse, a dokonale prohněteme až získáme hutné těsto. (Podle potřeby postupně přidáváme mouku nebo máslo)
Nyní dejte těsto do lednice asi tak na jednu hodinu uležet. (To je stejný postup jako u vánočního pečiva)
Zatímco těsto odpočívá v chladu, připravíme si vál, nůž, popř. váleček na těsto.
Těsto vyválíme do válce a nařežeme na kolečka asi 1 cm silná. (Jestli chcete mít opravdové velké "lembasy" stačí těsto vyválet na válu asi tak na stejnou tloušťku jako těsto na pizzu)
Takto připravené lembasy ještě potřeme bílkem. (Fajnšmekři mohou přidat i několik rozinek navrch)
Pečeme uprostřed trouby o teplotě zhruba 175 °C. asi 20 minut dokud lembas nedostane zalatavou až světle hnědou barvu. Čím tmavší bude, tím víc hořkou chuť bude mít.

Hm, Melian ani Galadriel asi takto lembas nepřipravovaly, ale výsledkem celého snažení jsou docela chutné koláčky a stojí za to je vyzkoušet. Hlavně pokud jste opravdu skalní příznivci J.R.R.T., elfů, Středozemě, vaření, a vůbec toho všeho...
Zroj se mi moc líbí stránky jsou moc pěkné a je taa vše o pánu prstenů některé věci se mi tam moc líbí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Susan Susan | Web | 26. listopadu 2011 v 15:05 | Reagovat

Páni! To musím zkusit! XD

2 Tajemná elfka Tajemná elfka | Web | 1. prosince 2011 v 21:23 | Reagovat

Wow to vypadá zajímavě,určitě to zkusím :D

3 Rainie Rainie | Web | 7. května 2012 v 13:42 | Reagovat

to musim zkusit...! ...xD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama